Crema de zi si/sau crema de noapte: cum alegi cel mai bun produs pentru tine

crema de noapte

O dilema cu care multe femei se confrunta: este nevoie de o crema separata pe timp de noapte, daca folosesc una de zi de care sunt foarte multumita? Dupa cum le spune si numele, cremele de zi si de noapte au fost create pentru momente diferite si au scopuri diferite, care corespund necesitatilor pielii din acea perioada a zilei. Care este cea mai buna crema de noapte, dar cel mai bun produs pentru zi?

Pielea are o functionalitate diferita in functie de ritmul circadian. Ziua, are functie de protectie si ca atare, produce mai mult sebum. Noaptea se produce o vasodilatatie a mirocirculatiei. Aceasta produce o crestere a volumului de apa pierdut transepidermal. Dar tot noaptea creste mult reinnoirea celulara.

In consecinta, produsele cosmetice aplicate pe piele trebuie sa o sprijine in ceea ce ea incearca sa faca. Astfel, ziua produsele vor avea preponderent rol de protectie, iar noaptea, rol de regenerare.

Cremele de zi: cum faci cea mai buna alegere

Cremele de zi au, in general, o structura non-grasa. Sunt mai fluide si pot fi folosite ca baza de machiaj. Au rol de mentinere a hidratarii, neutralizare a radicalilor liberi si protectie UV.

cea mai buna crema de noapte

In ceea ce priveste compozitia, ele au ingredienti de hidratare, peptide regenerante, agenti de albire (arbutin, vitamina C, lemn dulce, niacinamida) si factori de protectie solara (dioxid de titan, oxizi de zinc). Dintre ingredientii de hidratare cei mai intalniti in cremele de zi, ii mentionez pe cei din categoria umectantilor. Acestia atrag apa atat din atmosfera, cat si din straturile profunde si o retin la nivelul epidermului. Putem exemplifica aici acidul hialuronic, extrase hidrolizate din colagen si elastina, alantoina, matrice hidrofile de ovaz, glicerina, sorbitol, extrase higroscopice din plante xerofile-cactus si aloe vera sau polizaharide din alge.

Cea mai buna crema de noapte este…

Cremele de noapte au o structura mai onctuoasa, sunt mai emoliente. Ingredientii sunt prelucrati sa penetreze pielea mai adanc, dar pe parcursul mai multor ore. Au in structura ingredienti anti-aging care nu pot fi folositi ziua, cum ar fi alfahidroxi-acizii si retinolul, deoarece sunt fotosensibilizante.

skincare de noapte

Cremele de noapte se pot imparti in doua categorii:

  • anti-aging, cu rol in cresterea fermitatii si efect de lifting. Contin retinol, acid glicolic, retinyl acetat, ingredienti cu rol de accelerare a turn-overului celular, dar produc fotosensibilitate, deci se pot utiliza doar in cremele de noapte. In cremele de zi, pot fi folositi doar in concentratii mult mai mici, ducand in mod firesc la o scadere a efectului lor;
  • creme ultrahidratante. Folosesc cantitati crescute de emolienti precum lanolina, fosfolipide, acizi si alcooli grasi, glicerol, sorbitol. Sunt destinate in special tenurilor uscate si mature.

In cremele de noapte predomina si ingredientii de hidratare de tip ocluziv, din care putem mentiona: unt de Shea/Karite, uleiuri nobile extrase din vegetale (Macadamia, Argan, avocado, germeni de grau, jojoba, sofranel), lanolina, grasimi similare celor din piele (squaleni, colesterol, ceramide, trigliceride, sfingolipide), lecitina, vitamina E.

cum alegi crema potrivita

Asadar, fiecare tip de crema – de zi sau de noapte – are componenta specifica si indicatii orientate spre acoperirea necesitatilor din acel moment al zilei. Sfatul meu este sa folosesti atat crema de zi, cat si crema de noapte. Daca ritmul vietii cotidiene nu iti permite sau ai sub 24 de ani, poti folosi o singura crema hidratanta ziua si seara.

De asemenea, in cazul persoanelor foarte alergice, care au dificultati in a se adapta cu un produs, daca au gasit o crema cu care se simt confortabil o pot folosi in ambele momente ale zilei. Folosirea unui singur produs cosmetic duce la scaderea numarului de potentiali alergogeni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest