Cum se face peelingul chimic, una dintre vedetele sezonului rece

curs medic peeling chimic

Este o perioada perfecta sa vorbim despre peeling-ul chimic, fiind o procedura extrem de eficienta care se poate realiza doar in sezonul rece, mai exact, din octombrie pana in martie. Ce inseamna aceasta procedura, cand si cum se face peelingul chimic, explicam in acest material.

Ce este peelingul chimic

Peelingul chimic presupune aplicarea unei solutii chimice formate din unul sau mai multi acizi, in concentratie si timp bine determinate. Acesti acizi provoca o lezare controlata a pielii care va fi urmata de o exfoliere mai mult sau mai putin abundenta in functie de profunzimea pana la care a fost afectat tegumentul. Aceasta exfoliere va duce la diminuarea unor inestetisme existente la nivelul fetei – pete, riduri, pori dilatati, cicatrici.

cum se face peelingul chmic

Beneficiul principal este stimularea regenerarii pielii. Orice exfoliere este urmata de cresterea numarului de diviziuni celulare. Aceasta inseamna scurtarea perioadei necesare pielii sa se refaca in toate straturile sale si, mai ales, cresterea capacitatii sale de a se innoi si reface dupa toate agresiunile interne si externe la care este supusa.

Indicatiile peeling-urilor chimice

Aceste indicatii sunt numeroase:

  • diferite tipuri de acnee activa;
  • cicatrici sau pete postinflamatorii dupa acneea vindecata;
  • defecte de pigmentare: melasma, lentigine, efelide;
  • fotoaging-ul sau pielea afectata de expunerea la soare cu toate semnele sale: riduri fine, subtierea epidermului insotita de;
  • ingrosarea nesanatoasa a unor componente ale dermului – elastoza solara, lentigine solare, keratoze actinice;
  • multiple semne ale maturitatii tenului: riduri, scaderea tonusului si elasticitatii pielii, coloratie neuniforma, scaderea mecanismelor de hidratare si nutritie. Dupa 40 de ani, se indica un peeling pe an pentru imbunatatirea caracteristicilor pielii.
  • ten hiperseboreic, pori dilatati.

Tipuri de peeling

Exista mai multe tipuri de peeling, in functie de profunzimea alterarii tegumentului:

  • superficial. Afecteaza doar epidermul, pana in stratul germinativ. Se realizeaza cu solutii de alfa-hidroxi-acizi sau beta-hidroxi-acizi.
  • mediu. Afecteaza pielea pana la nivelul dermului mijlociu. Cel mai frecvent se realizeaza cu solutie de acid tricloracetic (TCA).
  • profund. Priveste nivelul dermului profund si se realizeaza cu fenol.
curs peeling chimic

Peeling-urile sunt de mai multe feluri, in functie de problema pe care dorim sa o tratam. Tipul si profunzimea peeling-ului se determina de catre medicul dermatolog, in functie de indicatia vizata, de starea de sanatate si stilul de viata al pacientului.

Cum se face peelingul chimic: pregatirea inainte de procedura

Dupa o consultatie initiala, medicul poate decide o pregatire a tenului timp de cateva saptamani, cu creme de AHA, retinol sau derivati acizi de vitamina A (retinoizi). La cabinet, inainte de efectuarea procedurii, fata va fi bine demachiata, dezinfectata si degresata cu produse speciale. Daca faceti frecvent herpes, se va urma tratament medicamentos specific in scop profilactic. Este bine sa intrerupeti fumatul, sa va hidratati bine, sa urmati un regim alimentar usor si sanatos, si sa luati suplimente cu vitamina C si Zinc.

Indicatii post procedura

In ziua respectiva, pielea va fi rosie, poate usor edematiata. Apoi, se va inchide la culoare, ca si cum ati fi bronzata. In ziua 3-4, va incepe exfolierea. Aceasta va fi semnificativa timp de 2 pana la 4 zile, apoi va continua furfuracee (marunta) timp de o saptamana.

Ingrijirile post-procedura sunt foarte importante si trebuie urmate cu strictete, pentru a evita aparitia efectelor adverse. Aceste ingrijiri se stabilesc de catre medicul dermatolog, in functie de profunzimea si tipul peeling-ului.

curs peeling

In general, este necesara buna igiena si hidratare a pielii, folosirea de creme cu factor mare de protectie. Este interzisa expunerea la soare sau solar timp de cel putin 2-3 luni. Folosirea produselor cosmetice dupa terminarea exfolierii se face tot la indicatia medicului. Exista ingrediente din creme, seruri, care trebuie evitate. De asemenea, vor fi alese astfel incat sa continue actiunea benefica a peeling-ului.

Acestea sunt indicatiile generale, dar tinand cont ca exista o mare varietatea de peeling-uri chimice care pot actiona la profunzimi diferite si pe care medicul le va alege in functie de indicatia pentru care se realizeaza procedura, este foarte important sa tineti cont strict de indicatiile pre si post-peeling oferite de specialisti.

Posibile efecte adverse ale peelingului chimic

Efectele adverse (infectii, cicatrici, reactivare herpes) sunt cauzate in mare parte de nerespectarea regulilor de ingrijire pe termen scurt sau mediu, prin urmare este foarte importanta cunoasterea lor.

Un tratament cosmetic de curatare si hidratare este bine-venit la 2-3 saptamani de la efectuarea peeling-ului. Apoi, periodic, tratamente cosmetice adecvate tenului matur, tenului acneic sau defectelor de pigmentare, pentru a suplimenta efectul peeling-ului.

Perioada de refacere este variabila, in functie de peeling-ul realizat, de varsta pacientului si in consecinta, de capacitatea de regenerare a tegumentului. In general, este necesara o luna de zile. In toata aceasta perioada, sa nu uitam ca pielea “tanara” pe care o avem este sensibila si trebuie atent ingrijita.

cursuri peeling bucuresti

Peeling-ul chimic este o procedura foarte eficienta in tratarea multor probleme de la nivelul fetei, dar trebuie efectuat de un specialist bine pregatit, cu indicatiile corecte, tehnica impecabila si urmarea stricta a regulilor de ingrijire. Orice nelamurire sau temere aveti, trebuie sa o discutati cu specialistul care va propune aceasta procedura si, cu siguranta, veti primi raspunsul corect si, mai ales, rezolvarea corecta. Daca sunteti specialist in domeniu, puteti invata cum se face peelingul chimic in mod corect la un Curs Peelingul Chimic in Dermato-Cosmetica.

Va marturisesc ca peeling-ul chimic este o procedura pe care o recomand frecvent pacientelor mele in sezonul rece. Prin efectul sau principal de stimulare a regenerarii celulare, imi este de ajutor in redarea sanatatii si functionalitatii pielii, acesta fiind scopul principal al tratamentelor estetice pe care le realizez.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest