30 sept.

Tratamente cosmetice si medicale post-expunere la soare

Tratamente cosmetice si medicale post-expunere la soare

Hidratarea face parte dintre cele mai importante tratamente cosmetice de care tenul nostru are nevoie, spune dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog. Expunerea indelungata la soare deshidrateaza pielea si duce la scaderea sintezei de colagen, elastina si acid hialuronic. In plus, nu de putine ori, ne confruntam si cu aparitia defectelor de pigmentare, sub forma unor pete brune. Astfel, tratamentele dermato-cosmetice, cat si cele medicale, trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru refacerea tenului. Acestea trebuie sa hidrateze, sa aduca un aport de antioxidanti, sa stimuleze regenerarea celulara, sinteza de colagen si elastina si sa estompeze defectele de pigmentare.

Cine nu iubeste soarele si mai ales culoarea pe care razele lui o lasa pe pielea noastra? Din pacate, expunerea indelungata la soare, dar mai ales fara o crema de protectie adecvata, ne afecteaza tenul si poate lasa urme greu sau chiar imposibil de tratat. De aceea, la finalul verii, este extrem de important ca pielea sa intre in “reparatii”, deci sa apeleze la tratamente cosmetice.

Fara indoiala, cuvantul de ordine este HIDRATAREA! Dar oare este aceasta suficienta? Ei bine, nu! Nu este nici pe departe suficient si am sa va explic de ce, semnaland toate probleme care pot sa apara in urma expunerii la soare.
In primul rand, sub actiunea radiatiilor ultraviolete, se produc in piele radicalii liberi care accelereaza imbatranirea pielii, ei atacand in mod direct atat celulele din piele, cat si colagenul si elastina. Daca radicalii liberi sunt in cantitati mari, pe termen lung provoaca si modificari structurale la nivelul ADN-ului celular, mutatii care ulterior nu mai pot fi corectate.

De asemenea, cand stam la soare, se activeaza melanocitele, celulele din piele responsabile de productia melaninei, pigmentul care da pielii culoarea bronzata. Din pacate, foarte frecvent apar defecte de pigmentare, acele pete brune, mai ales la nivelul fetei. Pentru a le estompa este nevoie de terapii dermato-cosmetice speciale.
Deshidratarea consecutiva expunerii la soare duce si la scaderea reactiilor de sinteza de colagen, elastina, acid hialuronic si la scaderea regenerarii celulare. Apar astfel ridurile.

Luand in calcul toate aceste aspecte, este important ca atunci cand apelam la tratamente cosmetice la sfarsitul verii, acestea sa indeplineasca urmatoarele obiective:

  • Hidratare
  • Furnizarea de antioxidanti pentru a asigura tenului atat recuperarea cat si protectia ulterioara
  • Stimularea sintezei de colagen si elastina
  • Stimularea regenerarii celulare
  • Repararea defectelor de pigmentare

Ideal ar fi ca orice terapie post-expunere la soare sa inceapa cu o exfoliere (microdermabraziune sau un peeling cu acizi de fructe), pentru ca stratul de piele deshidratat va fi o piedica in fata ingredientelor active. De obicei, insa, pacientele sunt reticente la exfoliere in aceasta perioada pentru ca nu vor sa le “paleasca” bronzul. Dar nu trebuie sa va temeti, fiind vorba de exfolieri superficiale care vor afecta foarte putin culoarea pielii si vor uniformiza nuanta bronzului.

Apoi, in functie de problemele fiecarui tip de ten, se recomanda urmatoarele tratamente cosmetice care iti vor revitaliza tenul si te vor ajuta sa iti pastrezi culoarea uniforma a bronzului. Sunt tratamente pe care le realizam in centrul nostru de estetica si pe care le adaptam permanent, in functie de noile produse si terapii.

Tratamentul cosmetic cu celule stem Stem Cell Phyto-Elite de la Pevonia Botanica este un tratament bogat in antioxidanti, extract de celule stem vegetale, substante hidratante, aminoacizi si oligopeptide. Toate aceste ingrediente ajuta sinteza de colagen.

Impregnarea cu colagen Biodermal de la Bruno Vassari sau Elasto-Firm si Oxy-Vital de la Pevonia este un tratament adecvat celor cu tenul foarte deshidratat, sensibil, cu elasticitate scazuta sau celor care au suferit arsuri solare.

Terapia Intensive Whitening Treatment de la Bruno Vassari este recomandata pacientelor cu defecte de pigmentare. Pe langa substantele care corecteaza petele inestetice, acest tratament contine si multa vitamina C, ideala in stimularea sintezei de colagen, vitamina B3 si extract de lemn dulce, fiind si un tratament deosebit de hidratant.

Peelingul usor cu Glyco System este indicat celor care au nevoie de o revitalizare puternica. Este un tratament bogat in acid glicolic si vitamina C.

Tratamentele cosmetice Collagen Booster se recomanda persoanelor cu un tonus facial scazut. Terapia combina impregnarea cu colagen cu un aport considerabil de vitamina C, aminoacizi si oligopeptide.
Un alt veritabil tratament de hidratare cu acid hialuronic este HA 50X de la Bruno Vassari.

In cadrul oricaruia dintre tratamentele cosmetice de mai sus putem adauga si terapia cu oxigen hyperbaric, Oxygenera, care va revitaliza si hidrata suplimentar pielea.

In ceea ce priveste tratamentele medicale va recomand:

  • Skin Booster, primul pe lista preferintelor mele. Acesta presupune microinjectii cu acid hialuronic fluid si elastic, repartizate uniform pe toata suprafata fetei, gatului si decolteului. Acesta va realiza o hidratare profunda remarcabila si va reporni reactiile de sinteza din piele.
  • Mezoterapia injectabila cu diferite tipuri de cocktail-uri pentru a realiza mai multe tipuri de terapii. Putem face tratamente care sa se adreseze photoaging-ului, tratamente de stimulare a sintezei de colagen, tratamente de hidratare si cocktail de mezoterapie bogat in antioxidanti.
  • Terapia cu plasma imbogatita cu trombocite –PRP- este foarte indicata persoanelor cu defecte de pigmentare si celor cu tonusul scazut.

Dupa cum se vede, sunt foarte multe metode prin care putem revitaliza si repara pielea dupa expunerea la soare, iar fiecare in parte nu lucreaza doar la aspectul pielii, ci mai ales la sanatatea ei. Fiecare zi petrecuta la cabinet cu pacientii imi reitereaza ca o piele frumoasa poate fi doar o piele sanatoasa! Iar fiecare dintre noi merita sa isi acorde atentie, sa se ingrijeasca si sa se rasfete, iar daca rasfatul vine impreuna cu un ten luminos, hidratat si revitalizat este cu atat mai bine.

Etichete