29 ian.

Acidul poliglutamic PGA- noua supervedeta a hidratarii

Acidul poliglutamic PGA- noua supervedeta a hidratarii

Acidul hialuronic a fost vedeta absoluta si de necontestat a hidratarii tegumentului, pana nu demult. Regasit in cosmeticele asiatice, acidul poliglutamic PGA are rol de umectant, inhiba hialuronidaza si stimuleaza productia factorului natural de hidratare. Despre beneficii, cine il poate utiliza si cum, explica Dr. Manuela Ravescu, medic specialist dermatolog.

Ce este acidul hialuronic

Ca reminder, acidul hialuronic este o polizaharida produsa de celulele numite fibroblaste, la nivelul dermului, si are o capacitate extraordinara de a lega si de a retine apa. Mai exact, acesta retine apa de 1.000 de ori greutatea sa moleculara.

acid hialuronic

Din pacate, productia de acid hialuronic incepe sa scada incet, dar sigur, dupa varsta de 25 de ani. Mai mult, acidul hialuronic este degradat si de radicalii liberi, actiunea radiatiilor ultraviolete, compusii nocivi continuti in aerul poluat sau in fumul de tigara. Ca ingredient umectant, deci ingredient care retine apa la nivelul pielii, acidul hialuronic este folosit cu mare succes de cativa ani.

Despre acidul poliglutamic PGA

Relativ recent, originar din cosmeticele asiatice, a fost preluat si in cosmetica europeana si in cea americana, un umectant extrem de puternic numit acid poliglutamic PGA. Acesta este o proteina, un polimer al aminoacidului, numit acid glutamic.

In mod natural, se obtine din soia fermentata. Are proprietatea de a retine apa de 5.000 de ori greutatea sa moleculara. Dar el nu intra in competitie cu acidul hialuronic, ci din contra, se completeaza si se ajuta. Acidul hialuronic in mod natural este produs si este prezent in derm, cel de-al doilea strat al pielii. Produsele cosmetice de calitate contin acid hialuronic cu molecula mica, pentru a putea intra in piele pana la nivelul dermului, unde sa asigure hidratarea optima.

molecula acid hialuronic

PGA are o molecula mai mare si ramane cantonat la nivelul stratului cornos, stratul cel mai superficial al pielii, asigurandu-i acestuia starea optima de hidratare, ceea ce este extrem de important, stratul cornos fiind unul din “actorii” principali in functia de bariera a pielii.

Care sunt rolurile PGA la nivelul tegumentului

Pe scurt, putem mentiona:

  • Rol de umectant. Atrage si retine apa de 5.000 de ori greutatea sa moleculara, crescand starea de hidratare a stratului cornos. Apa este atrasa atat din atmosfera, cat si din straturile inferioare ale pielii (derm), de unde ajunge la nivelul stratului cornos prin difuziune.
  • Inhiba hialuronidaza, enzima responsabila de distrugerea acidului hialuronic, in acest fel crescand cantitatea de acid hialuronic
  • Stimuleaza productia factorului natural de hidratare, prin revitalizarea celulara. FNH este un amestec complex de substante produs de catre keratinocitele epidermului, care este situat intracelular si care retine apa. Prin hidratarea optima a epidermului de PGA, keratinocitele isi vor imbunatati functionalitatea si vor creste productia de FNH.
 acidul poliglutamic PGA

Cine poate utiliza acidul poliglutamic PGA

  • Este benefic pentru toate tipurile de ten, de la cel uscat la cel hiperseboreic, inclusiv tenurile acneice.
  • Cel mai mare beneficiar este tenul uscat, alipic si deshidratat, avand afectata si functia de bariera. PGA contribuie masiv la imbunatatirea functionalitatii epidermului.
  • Tenurile sensibile beneficiaza de tratament cu PGA, dar daca avem de-a face cu o persoana alergica, este bine sa facem un mic test inainte.

Cu cine este prieten PGA

  • Cu acidul hialuronic, completandu-se si ajutandu-se, PGA isi exercita actiunea in epiderm, acidul hialuronic in derm.
  • Cu vitamina C, un puternic antioxidant, ce uniformizeaza nuanta tenului. Desi este un ingredient foarte pretentios, vitamina C se insoteste foarte bine cu PGA.
  • Niacinamida – antiinflamatoare, umectant, sustine functia de bariera a pielii.
  • AHA – acid lactic si glicolic, exfolianti excelenti, usori, foarte bine tolerati, care insotiti de PGA ce le va da o hidratare suplimentara, va rezulta un ten suplu, luminos si fara exces de celule moarte, cu turn-over imbunatatit.
ser acid poliglutamic PGA

Cum se foloseste PGA

Pentru un efect maxim, este indicat sa folosim mai multe straturi de produs. PGA, fiind un excelent umectant, va retine apa, dar trebuie sa ii dam apa si apoi sa il ajutam sa o retina. Pe fata curatata si usor umeda, aplicam un toner hidratant sau un mist, serum cu PGA, apoi un ser uleios sau un ulei facial/crema care contin ingredienti ocluzivi.

Beneficii ale acidului poliglutamic PGA

  1. Umectant superstar. Pentru a-i potenta actiunea, se aplica pe pielea umeda si se sigileaza cu un produs ocluziv.
  2. Protejeaza pielea atat prin prezenta sa la suprafata pielii, cat si prin intarirea barierei naturale a pielii si acompanierea sa de produse ocluzive.
  3. Stabilizeaza acidul hialuronic.
  4. Diminueaza ridurile fine si liniile. Poate fi folosit si in scop preventiv.
  5. Creste productia proprie de FNH.
  6. Creste elasticitatea pielii chiar mai mult decat produsele cu colagen sau peptide hidrolizate de colagen.
  7. Scade riscul aparitiei defectelor de pigmentare.
Etichete