Colagenul in produsele cosmetice: cat este de eficient

Dr. Manuela Ravescu

In ultimii ani, a aparut o abundenta de produse care contin colagen: tonic, serum, crema hidratanta, crema restructuranta, masti. Producatorii sustin ca ele sunt eficiente in recapatarea fermitatii tegumentului, ca au rol de hidratare puternica, ducand astfel la re-volumizarea fetei. In plus, sustin faptul ca ajuta tenul matur sa isi repare structura afectata de trecerea anilor. Daca aceste efecte pot fi obtinute cu ajutorul produselor dermato-cosmetice cu colagen, aflati in acest articol.

Structura colagenului

Pentru a intelege si accepta raspunsul, trebuie intai sa intelegem structura colagenului. Colagenul este o macroproteina, adica o proteina cu molecula mare, fibroasa, insolubila in apa, rezistenta, dar in acelasi timp cu un grad de elasticitate. Este prezent in oase, ligamente, cartilaj articular, tendoane, piele, dinti. De asemenea, este prezent in peretele vaselor de sange, cornee, intestin, tesut muscular. Practic, il gasim in tot organismul si este principala proteina din organismul mamiferelor.

El este format din aminoacizi, care sunt legati pentru a forma lanturi lungi care se aranjeaza sub forma de triplu helix.

produse cu colagen

In organismul uman, sunt peste 20 de tipuri de colagen, cel mai raspandit fiind tipul I. In piele, colagenul este secretat de celulele numite fibroblaste si este de tip I si tip III.

Colagen: ce ii determina scaderea in cantitate

Principalii aminoacizi care intra in structura colagenului sunt: glicina, prolina, alanina, hidroxiprolina, arginina, serina, lizina, leucina. Pe masura ce imbatranim, sinteza de colagen scade tot mai accentuat si de asemenea scade si calitatea acestuia. Scaderea cantitatii de colagen este determinata si de:

  • expunerea la soare;
  • fumat;
  • stres;
  • regim alimentar dezechilibrat.

La femei, in momentul menopauzei se produce o scadere semnificativa a cantitatii de colagen, din cauza deficitului de estrogen.

structura colagenului

Deci este de inteles dorinta oamenilor de a-si suplimenta propriul colagen cu cel din surse externe, inclusiv prin aplicarea sa pe tegument cu ajutorul promitatoarelor produse cosmetice. Dar exista doua mari probleme :

  • Colagenul extrinsec fie ca provine din plante, fie ca este produs prin bioinginerie, nu are o structura identica cu colagenul propriu, intrinsec.
  • Colagenul are o molecula foarte mare.

Ambele caracteristici duc la o absorbtie foarte scazuta a moleculei de colagen in piele. Astfel, in teorie, colagenul din creme ar trebui:

  • sa intareasca reteaua de colagen existenta;
  • sa diminueze ridurile;
  • sa creasca fermitatea si elasticitatea;
  • sa imbunatateasca starea de hidratare.

In realitate, produsele cu colagen reusesc doar sa hidrateze pielea, chiar si acest lucru este discutabil daca il realizeaza, depinzand cat reuseste sa se absoarba prin piele.

Variante mai eficiente decat colagenul topic

Mult mai eficiente sunt peptidele de colagen, adica lanturi scurte formate din 3-4-5 aminoacizi, cu o structura de lant simplu, rezultate prin hidroliza (fragmentarea) moleculei mari de colagen. Ele reusesc sa fie absorbite prin piele datorita moleculelor lor mult mai mici. Odata ajunse la nivelul celulelor, mimeaza asupra acestora efectul colagenului.

efecte colagen

In consecinta, daca va doriti produse care sa contina colagen, cautati in lista de ingrediente – peptide de colagen. Sfatul meu este sa cautam mai bine ingrediente care stimuleaza sinteza endogena de colagen cum ar fi: retinol, vitamina C, bakuchiol, centella asiatica, betaglucan, antioxidantii care sunt eficienti in protejarea colagenului existent, intarziind astfel aparitia ridurilor. Inainte de toate, sa avem un stil de viata sanatos!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest