08 dec.

Despre peeling chimic, o vedeta a sezonului rece

Despre peeling chimic, o vedeta a sezonului rece

Este o perioadă perfectă să vorbim despre peeling-ul chimic, fiind o procedură extrem de eficientă care se poate realiza doar în sezonul rece (octombrie-martie). Ce înseamnă această procedură? Aplicarea unei soluţii chimice formate din unul sau mai mulţi acizi, în concentraţie şi timp bine determinate. Aceşti acizi vor provoca o lezare controlată a pielii care va fi urmată de o exfoliere mai mult sau mai puţin abundentă în funcţie de profunzimea până la care a fost afectat tegumentul. Această exfoliere va duce la diminuarea unor inestetisme existente la nivelul feţei (pete, riduri, pori dilataţi, cicatrici), dar beneficiul principal este de fapt stimularea regenerării pielii. Orice exfoliere este urmată de creşterea numărului de diviziuni celulare, ceea ce înseamnă scurtarea perioadei necesare pielii să se refacă în toate straturile sale şi , mai ales, creşterea capacităţii sale de a se înnoi şi reface după toate agresiunile interne şi externe la care este supusă.

Indicaţiile peeling-urilor chimice sunt numeroase:

  • diferite tipuri de acnee activă
  • cicatrici sau pete postinflamatorii dupa acneea vindecată
  • defecte de pigmentare: melasma, lentigine, efelide
  • foto-aging-ul sau pielea afectată de expunerea la soare cu toate semnele sale: riduri fine, subţierea epidermului însoţită de
  • îngroşarea nesănătoasă a unor componente ale dermului ( elastoza solara), lentigine solare, keratoze actinice
  • multiple semne ale maturităţii tenului: riduri, scăderea tonusului şi elasticităţii pielii, coloraţie neuniformă, scăderea mecanismelor de hidratare şi nutriţie. După 40 de ani se indică un peeling pe an pentru îmbunătăţirea caracteristicilor pielii.
  • ten hiperseboreic, pori dilataţi.

Există mai multe tipuri de peeling, în funcţie de profunzimea alterării tegumentului:

  • superficial: afectează doar epidermul, până în stratul germinativ. Se realizează cu soluţii de alfa-hidroxi-acizi sau beta-hidroxi-acizi
  • mediu: afectează pielea până la nivelul dermului mijlociu. Cel mai frecvent se realizează cu soluţie de acid tricloracetic (TCA)
  • profund: până la nivelul dermului profund, se realizează cu fenol.

De asemenea, peeling-urile sunt de mai multe feluri, în funcţie de problema pe care dorim să o tratăm. Tipul şi profunzimea peeling-ului se determină de către medicul dermatolog, în funcţie de indicaţia vizată, de starea de sănătate şi stilul de viaţă al pacientului.

Este necesar să ne pregătim înainte de realizarea unui peeling?

După o consultaţie iniţială, medicul poate decide o pregătire a tenului timp de câteva săptămâni, cu crème de AHA, retinol sau derivaţi acizi de vitamina A (retinoizi). La cabinet, înainte de efectuarea procedurii, faţa va fi bine demachiată, dezinfectată şi degresată cu produse speciale. Dacă faceţi frecvent herpes, se va urma tratament medicamentos specific in scop profilactic. Este bine să întrerupeţi fumatul, să vă hidrataţi bine, să urmaţi un regim alimentar uşor şi sănătos şi să luaţi suplimente cu vitamina C şi Zinc.

Ce se va întâmpla după realizarea peeling-ului?

In ziua respectivă pielea va fi roşie, poate uşor edematiată, apoi se va închide la culoare, ca şi cum aţi fi bronzată. In ziua 3-4 va începe exfolierea. Aceasta va fi semnificativă timp de 2-3-4 zile, apoi va continua furfuracee (măruntă) o săptămână.

Ingrijirile post-procedură sunt foarte importante şi trebuiesc urmate cu stricteţe pentru a evita apariţia efectelor adverse. Aceste îngrijiri se stabilesc de către medicul dermatolog, în funcţie de profunzimea şi tipul peeling-ului.

In general este necesară buna igienă şi hidratare a pielii, folosirea de creme cu factor mare de protecţie. Este interzisă expunerea la soare sau solar timp de cel puţin 2-3 luni. Folosirea produselor cosmetice după terminarea exfolierii se face tot la indicaţia medicului, deoarece sunt ingrediente din creme, seruri, care trebuiesc evitate. De asemenea, vor fi alese astfel încât să continue acţiunea benefică a peeling-ului.

Acestea sunt indicatiile generale, dar tinand cont ca exista o mare varietatea de peeling-uri chimice care pot actiona la profunzimi diferite si pe care medicul le va alege in functie de indicatia pentru care se realizeaza procedura, este foarte important sa tineti cont strict de indicatiile pre si post-peeling oferite de medicul dvs.

Efectele adverse (infecţii, cicatrici, reactivare herpes), în mare parte, se datorează nerespectării regulilor de îngrijire pe termen scurt sau mediu, deci este foarte importantă cunoaşterea lor.

Un tratament cosmetic de curăţare şi hidratare este bine-venit la 2-3 săptămâni de la efectuarea peeling-ului. Apoi, periodic, tratamente cosmetice adecvate tenului matur, tenului acneic sau defectelor de pigmentare, pentru a suplimenta efectul peeling-ului.

Perioada de refacere este variabilă , în funcţie de peeling-ul realizat, de vârsta pacientului şi în consecinţă, de capacitatea de regenerare a tegumentului, dar in general este necesara o luna de zile. In toată această perioadă să nu uităm ca pielea “tânără” pe care o avem este sensibilă şi trebuie atent îngrijită!

Peeling-ul chimic este o procedură foarte eficientă în tratarea multor probleme de la nivelul feţei, dar trebuie efectuat de un specialist bine pregătit, cu indicaţiile corecte, tehnica impecabilă şi urmarea strictă a regulilor de îngrijire. Orice nelămurire sau temere aveţi, trebuie să o discutaţi cu dermatologul care vă propune această procedură şi cu siguranţă, veţi primi răspunsul corect şi mai ales, rezolvarea corectă a dorinţelor dvs. !

Va marturisesc ca peeling-ul chimic este o procedura pe care o recomand frecvent pacientelor mele in sezonul rece. Prin efectul sau principal de stimulare a regenerarii celulare imi este de ajutor in redarea sanatatii si functionalitatii pielii, acesta fiind scopul principal al tratamentelor estetice pe care le realizez.

Etichete