Estetica sau cosmetica: cand si cum ii spui clientei tale ca ar trebui sa incerce o procedura estetica

estetica-sau-cosmetica_688x600

In cabinetul de cosmetica este esential sa se formeze o relatie de incredere intre cosmeticiana si client. Increderea se construieste in timp, prin furnizarea de informatii si sfaturi corecte. Cosmeticiana trebuie sa fie informata si educata, nu doar in ceea ce priveste domeniul practicat, ci si in medicina estetica.

Acest domeniu poate rezolva probleme care nu isi gasesc solutia in cabinetul cosmeticienei. Asadar, estetica sau cosmetica? Cand este cazul sa ne indreptam clienta catre un medic estetician aflam raspunsul de la Daniela Blenovici, trainerul Scolii de Cosmetica dr. Manuela Ravescu.

Parteneriatul cosmeticiana – medic dermatolog este obligatoriu daca vrei sa asiguri cele mai bune servicii pentru clientele tale. Asa cum stim, multe din problemele intalnite in cabinetul de cosmetica nu isi gasesc solutia acolo, ci in cabinetul dermatologului. Sa ii recomanzi clientei sa mearga la estetician nu inseamna ca o pierzi. Medicul ii va recomanda, la randul sau, sa intretina rezultatele prin tratamente faciale regulate.

Daniela Blenovici – trainerul Scolii de Cosmetica dr. Manuela Ravescu

Estetica sau cosmetica: cazurile in care cosmeticiana recomanda vizita la medicul dermatolog

Acnee grava

Daca sufera de o forma grava de acnee, este necesar si un tratament medicamentos local sau general, pe care il poate prescrie medicul. Dar si in cazurile in care sesizam ca rezultatele obtinute in urma tratamentelor cosmetice nu sunt conform asteptarilor, cand nu se amelioreaza tabloul clinic.

Riduri de expresie

In aceasta situatie, cea mai buna solutie este injectarea toxinei botulinice. Rezultatele se observa la aproximativ 2 saptamani de la injectare si se mentin timp indelungat. Nu exista procedura sau tratament cosmetic care sa estompeze ridurile de expresie atat de repede. Dar se poate obtine o usoara estompare la cosmetica, daca vizitele sunt dese si pe termen lung. Deasemenea, medicul va recomanda vizitele la cosmeticiana pentru a intretine calitatea pielii si implicit rezultatele obtinute prin injectare.

Ten matur

In cazul persoanelor trecute de 40 de ani, tratamentele cosmetice nu mai sunt suficiente pentru a observa imbunatatiri. Deficitele pielii sunt atat de mari incat nu pot fi refacute doar prin aplicarea produselor la suprafata pielii, ci trebuie abordate modificarile degenerative din straturile profunde.

Astfel, tratamentele cosmetice trebuie completate de injectarea de acid hialuronic tip skin booster, de sedinte cu plasma imbogatita cu trombocite PRP, de sedinte de microneedling, peeling chimic sau mezoterapie injectabila. Variantele injectabile sunt importante in aceasta etapa, furnizand ingrediente importante direct in derm, cel de-al doilea strat al pielii.

curs oxigen hiperbaric
Tratament cosmetic cu oxigen hiperbaric

Ten deshidratat

Cand deshidratarea este accentuata, injectiile cu acid hialuronic tip Skin Booster pot readuce hidratarea pielii la un nivel mult mai bun. Rezultatul se intretine apoi prin terapii cosmetice de hidratare. Dupa varsta de 24 de ani, nivelul de acid hialuronic produs in derm incepe sa scada treptat, astfel incat dupa 30 de ani este indicat sa apelam si la solutiile injectabile. Chiar daca clienta nu prezinta semnele specifice deshidratarii, ci doar pentru a mentine sanatatea pielii.

Pierderea volumului facial

Se observa mai ales la nivelul pometilor sau al cearcanelor. Medicul poate injecta substante volumetrice sau de tip filler, precum acidul hialuronic. Acesta va capta si retine moleculele de apa pe locul respectiv, va reface volumul pielii si implicit, volumul facial.

Hiperpigmentari

In completarea tratamentelor cosmetice de albire, se recomanda peelinguri chimice realizate de medicul dermatolog sau chiar aplicarea locala a dermatocosmeticelor.

Alergii sau dermatite

Acestea trebuie diagnosticate la dermatologie si respectat tratamentul recomandat de medic.

Injectare acid hialuronic

Buze deshidratate sau ridate

Se recomanda injectarea de acid hialuronic nu pentru marirea volumului, ci pentru hidratarea buzelor si aspectul uniform al acestora. Este important de mentionat aici ca produsul poate fi injectat doar de catre medicul specialist.

Cosmeticienele pot lucra doar la nivelul epidermei si va sfatuiesc sa nu incercati metodele promovate ca ar putea fi realizate de cosmeticiene. Exista riscul de infectare, salonul de cosmetica nefiind un spatiu destinat injectarilor. De asemenea, exista riscul de lezare a zonei prin modul de introducere fortata a produsului in piele.

Astfel, va puteti expune clientele unor consecinte grave, buzele fiind puternic vascularizate, iar anatomia zonei respective nu intra in pregatirea cosmeticienei. In plus, rezultatele obtinute sunt de scurta durata. Produsul folosit, desi tot un acid hialuronic, nu este similar cu cel injectabil. Toate pot fi evitate daca recomandam ca interventiile estetice sa se realizeze la medicul dermatolog.

E timpul sa ii spui clientei sa incerce alte solutii

In primul rand, e bine sa intrebam clienta inca de la prima vizita ce anume o deranjeaza si ce ar vrea sa rezolvam. Apoi, ii facem o analiza corecta si completa a tenului si ii comunicam concluziile noastre.

Este posibil unele modificari sa nu le fi observat sau sa nu fie constienta de ele. Ulterior ii oferim toate solutiile pe care le cunoastem, inclusiv recomandarea de a vizita dermatologul. De asemenea, ii intocmim o schema de tratament personalizata pentru a stabili mai departe, de comun acord cu clienta, cat de dese vor fi vizitele la cosmetica si ce vom face in fiecare sedinta. Asadar, nu trebuie sa aleaga intre estetica sau cosmetica. Tratamentele trebuie programate si in functie de programarile la dermatolog, deoarece dupa anumite injectari nu se pot face tratamente cosmetice o perioada scurta de timp.

Terapie cu Plasma Pen

In al doilea rand, este indicat sa intrebam clienta si in cat timp ar dori sa observe rezultate. Este bine stiut ca cele mai rapide sunt obtinute dupa vizitele la dermatolog.

O sa va dau cateva exemple:

  • clientele care se pregatesc de nunta, dar au inceput pregatirile cu putin timp inainte de marele eveniment;
  • clientele care se pregatesc pentru alte evenimente din viata lor, iar timpul este limitat;
  • cliente care locuiesc in strainatate si in scurtele vizite in tara doresc sa apeleze si la servicii estetice;
  • cliente care pur si simplu vor rezultate rapide.

Nu trebuie sa neglijam categoria de cliente care isi doresc mai mult. Mai exact, cele care sunt multumite de rezultatele obtinute dupa vizitele la cosmetica, dar vor sa acorde pielii o ingrijire suplimentara. De asemenea, mai sunt cele orientate catre prevenirea imbatranirii si doresc mentinerea sanatatii pielii. Acestora le vom indica sa solicite si recomandarea medicului dermatolog.

Despre relatia buna dintre cosmeticiana si medic, estetica sau cosmetica, precum si recomandarile pentru intretinerea rezultatelor, puteti citi si pe blogul dr. Manuela Ravescu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest