01 sept.

RADIOFRECVENTA IN DERMATO-COSMETICA

RADIOFRECVENTA IN DERMATO-COSMETICA

Utilizarea radiofrecventei in scopuri estetice a inceput in anul 2000, dupa ce mult timp a fost folosita in medicina, in general, si, in chirurgie, in special pentru o paleta larga de indicatii. In dermato-cosmetica, radiofrecventa este utilizata datorita efectului sau de scurtare a fibrelor de colagen, avand drept rezultat un lifting instantaneu, dar si datorita efectului de stimulare a sintezei de colagen, elastina si mucoplizaharide (acidul hialuronic) care apare la repetarea sedintelor.

Toate aceste efecte insumate determina ceea ce se numeste “skin tightening”. Efectul sau principal este cresterea evidenta a tonusului si elasticitatii pielii, fiind indicata folosirii pe zonele cu laxitate cutanata.

Deoarece produce vasodilatatie, radiofrecventa este urmata de o imbunatatire a oxigenarii si nutritiei tesuturilor, contribuind suplimentar la cresterea calitatii pielii. Astfel, ea se poate folosi in tratamentele faciale la persoanele care au tonusul afectat, fie datorita varstei, fie datorita pierderii semnificative in greutate, sau in tratamentele corporale, utilizand alte programe si alte intensitati, in acelasi scop, al cresterii tonusului.

Ce este, cum se foloseste si care sunt reactiile adverse ale radiofrecventei in dermato-cosmetica

In general, radiofrecventa cuprinde unde electromagnetice in frecvente cuprinse intre 3kHz si 300 GHz. In dermato-cosmetica, radiofrecventa este reprezentata de un curent electric alternativ cu unde intre 3-4MHz. La trecerea curentului prin tesuturi, datorita impedantei acestora (rezistenta opusa), se produce caldura, aceasta fiind responsabila pentru efectele de scurtare a colagenului si stimularea sintezei acestuia.
Radiofrecventa se poate aplica in mai multe moduri, existand aparate monopolare, bipolare, tripolare, pana la hexapolare, in functie de numarul de electrozi folositi. Primele aparate care au aparut au fost cele monopolare, adica se aplica un singur electrod pe piele, iar electrodul de impamantare era la distanta, in general amplasat pe spatele pacientului. Acestea penetreaza pielea profund, pana in tesutul adipos, fiind utilizate in terapiile corporale. Ulterior, au aparut aparatele bipolare cu 2 electrozi care se aplica pe piele, distanta la care patrunde curentul fiind direct proportionala cu distanta dintre electrozi. Aparatele noi sunt tripolare pana la hexapolare si se combina si cu alte forme de energie (radiatii infrarosii, IPL) pentru intensificarea actiunii.
De asemenea, spectrul de actiune s-a marit de la tratarea laxitatii cutanate, la diminuarea ridurilor, acnee vulgara sau leziuni vasculare. Sedinta de radiofrecventa dureaza intre 20 si 30 de minute si poate fi realizata independent sau in cadrul tratamentului cosmetic. In timpul sedintei de RF se realizeaza mai multe treceri la nivelul zonei tratate (fata, gat, decolteu sau pe zone corporale). Senzatia resimtita in timpul tratamentului este aceea de caldura locala puternica, fara a fi deranjanta. Pentru evitarea efectelor adverse se aplica local un gel special.
Reactiile adverse ale acestor tratamente sunt legate de efectul termic: eritem (in general dispare in max. 30 de minute), usoare arsuri urmate de defecte de pigmentare. Aceste reactii adverse sunt, insa, inexistente daca tehnica de lucru este corecta.

CONTRAINDICATII

Contraindicatiile aplicarii RF sunt graviditatea, epilepsia, implanturile metalice, pacemakerul cardiac, dermatite sau iritatii.
La majoritatea pacientilor, efectul de skin tightening este vizibil de la prima sedinta, iar intr-o proportie mica este nevoie de 3-4 sedinte pentru o imbunatatire a aspectului. Se realizeaza intre 6-8 sedinte la interval de 14 zile. Numarul de sedinte depinde de starea initiala a pacientului si de modul in care reactioneaza la tratament. Ulterior, se face o sedinta de intretinere la 6 luni.
Asadar, o astfel de terapie este indicate persoanelor care vor sa obtina pe loc rezultate si nu isi permit sa vina periodic la intretinere.

Etichete