Reguli pentru dezinfectare acasa: ce trebuie sa faci si cand este prea mult

reguli dezinfectare

Au trecut 3 saptamani de cand situatia a devenit foarte serioasa in Romania. Se pare ca mai avem de trecut cel putin 4 saptamani foarte grele, daca ar fi sa apreciem dupa prelungirea starii de urgenta. Toate persoanele constiente si responsabile fata de sanatatea lor si a celor din jur se intreaba daca sunt corecte toate aceste reguli pentru dezinfectare acasa pe care si le impun. Totul a devenit mult mai laborios, mai strict si mult mai “demanding” din acest punct de vedere. Dr. Manuela Ravescu ne spune ce pasi este bine sa urmam pentru a fi in siguranta.

In primul rand, sa nu uitam: contaminarea vine din exterior. Este in puterea noastra sa pastram locuinta ca un mediu steril fata de coronavirus. Pentru asta trebuie sa nu introducem in casa virusurile, care pot fi transportate pe obiecte, haine, pantofi, maini contaminate.

dezinfectare-acasa
dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog

In interior, trebuie sa curatam meticulos orice obiecte am adus din afara sau le-am atins pe traseul nostru in casa. Stiu, este greu si consumator de timp, dar daca ne cream din aceste reguli un obicei, se vor incadra in rutina. O sa va povestesc care este rutina mea, de care va marturisesc ca si eu sunt uneori excedata, dar nu renunt la ea si nu fac niciun compromis.

Rutina dr. Manuela Ravescu: reguli pentru dezinfectare acasa

  • Sterg foarte bine pantofii pe covorasul de la intrare imbibat in solutie de clor.
  • Intru, las pantofii la usa pe un alt covoras stropit cu clor si sacrificat pentru acest scop.
  • Merg direct la baie si ma spal pe maini corect. Daca am avut manusi, le dau jos cu grija, astfel incat sa nu ating exteriorul, le pun intr-o punga de plastic pregatita dinainte, o leg si le scot pe terasa. O arunc dupa cateva zile.
  • Las cheile, ochelarii de soare si telefonul pe o tavita pregatita special. Daca am plasa de cumparaturi, o las pe gresie si ulterior voi sterge cu clor si locul unde a fost sacosa.
  • Ies pe terasa unde pun la aerisit geaca, hainele, pantalonii. Vestea buna este ca acest virus nu supravietuieste pe haine decat cateva ore sau daca supravietuieste, nu mai este patogen. Incercati sa umblati intr-un numar limitat de haine si care se pot spala usor si frecvent. Eu ies in aceasta perioada in haine sport, pe care le spal aproape dupa fiecare iesire. Imi perii bine parul pe balcon deoarece praful in care abunda Bucurestiul este un bun vector al virusului si vantul il opreste direct in par.
  • Revin la chei, ochelari si telefon si le dezinfectez meticulos.
  • Revin la usa de la intrare si dezinfectez clanta, yala si intrerupatorul pe care l-am atins.
  • Revin la cumparaturi si dezinfectez obiect cu obiect cu dezinfectant de suprafete si abia apoi le repartizez in camara, frigider, dulapior de medicamente.
  • Ma spal din nou pe maini si folosesc si solutie pentru dezinfectare.

Asadar, curatenia in casa trebuie sa fie mai meticuloasa decat de obicei. Orice fir de praf, orice impuritate, este un bun vector pentru virus si il ajuta sa supravietuiasca mai mult.

Cand este prea mult?

Stim cu totii ca dezinfectatul si spalatul mainilor sunt esentiale, mainile contaminate fiind cel mai bun caraus. Odata mainile spalate si dezinfectate, nu trebuie sa repetam obsedant acest lucru. Il repetam inainte de masa sau daca am atins vreun obiect posibil contaminat.

Teoretic, cu cat ne spalam mai mult, cu atat suntem mai feriti de virus. Dar trebuie sa facem totul cu rost, caci pielea are limitele ei.

spalat maini
sursa: pixabay.com

Toti suferim in aceasta perioada de uscaciunea pielii de pe maini si daca deshidratarea persista, vor aparea mici fisuri la nivelul mainilor. Nu doar ca sunt dureroase, dar sunt cai foarte bune de intrare a diversilor germeni in circulatia sistemica.

Dupa fiecare spalare si dezinfectare este bine sa folosim o crema hidratanta sau una repair&care. Seara – o crema emolienta, mai grasa. Daca putem, seara este bine sa folosim o crema epitelizanta (Cicaplast, Cicaderm, Cicalfate) inainte de crema emolienta. Pentru ca va trece si pandemia si vom dori din nou sa fim frumoase, incluzand aici mainile noastre.

Sa nu uitam ochelarii de vedere si ochelarii de soare care se pot si ei contamina, deci spalati cu apa si sapun de 2-3 ori pe zi.

reguli de dezinfectare pentru casa
sursa: pixabay.com

Dupa cum am spus, contaminarea vine din exterior, deci cel mai bine este sa ne limitam drastic iesirile afara. Adica sa #stamacasa! Si foarte important, sa ne informam doar din surse oficiale, precum siteul Ministerului Afacerilor Interne.

Este greu, dar cu nadejde vom trece si peste asta! Din nou, aliatul cel mai bun este imunitatea, iar echilibrul interior, bunatatea si intelegerea sunt aliatii imunitatii. Iar daca esti cosmeticiana si vrei sa te folosesti de timpul liber pentru a te dezvolta profesional, te asteptam la cursurile noastre online.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest